Oslo S i Europatoppen i kåring over Europas beste og verste jernbanestasjoner

Kåringen sammenliknet de 50 travleste stasjonene i Europa på en rekke ulike kriterier og Oslo S fikk en solid 10.-plass.

Publisert: 18. januar 2024 klokken 16:16

Fontene i front og Oslo Sentralstasjon i bakgrunnen

Oslo S ble nummer 10 i kåring blant de 50 travleste stasjonene i Europa. Stasjonene vi konkurrerte mot var blant annet sentralstasjonene i mange europeiske storbyer som London, Napoli, Zurich, Helsinki, Paris og Wien. Foto: Tyge Møller Christiansen

Stasjonene vi konkurrerte mot var blant annet sentralstasjonene i mange europeiske storbyer som London, Napoli, Zurich, Helsinki, Paris og Wien. De beste jernbanestasjonene er hovedsakelig nord for Alpene, med Zurich, Wien og Berlin på topp tre.

Mange faktorer spiller inn

European Railway Station Index utfører undersøkelsen basert på nøye utvalgte kriterier. De ser på åpningstider, billettmuligheter, ventetider til å få kjøpt billett, i tillegg til tallet på forsinka tjenester og stasjonsforbindelsene. De ser også på tilgangen for folk med ulike behov, butikker, venteområder, lounger, mattilbudet, kvaliteten på informasjonen som tilbys og tilgangen på taxi og andre kollektivtransportmidler. Maks poengsum er 123, Oslo S fikk 81. Ingen fikk over 102.

Et resultat av godt samspill

Stasjonsdirektør Knut Øivind Ruud Johansen påpeker at dette er et resultat av godt samarbeid.

- Det er mange i Bane NOR fra alle divisjoner som bidrar til dette gode resultatet.

Selv om vi har scoret høyt i årets kåring ser Knut Øivind muligheter for forbedring.

- Dette er noe å være stolt av, samtidig som vi har noe å strekke oss etter. Tiendeplass i Europa er bra, men vi sikter høyere.

En pulserende stasjon

Stasjonen er åpen 22 timer i døgnet og er selve hjertet i intercity-prosjektet som har knytta områdene rundt Oslo nærmere byen. Daglig er det 150 000 mennesker innom Oslo S og stasjonen legger til rette for både pendling og reising i inn og utland med en rekke ulike serveringssteder og andre fasiliteter tilpasset reisen.

Les mer om kriteriene og kåringen her:

Railway-Index-2023.pdf (consumerchoicecenter.org)(åpnes i ny fane)

Europe’s Best and Worst Railway Stations of 2023 - Bloomberg(åpnes i ny fane)


Publisert: 18. januar 2024 klokken 16:16