Planforslag for nye Oslo S er sendt inn til Plan- og bygningsetaten

Arbeidet med Nye Oslo S har tatt og tar lang tid. Nå har vi nådd en milepæl; planforslag er sendt til Plan- og bygningsetaten.

Publisert: 20. desember 2024 klokken 12:05

Illustrasjon av Nordisk lys fra Christian Fredriks plass

Planalternativ 1: 100 m Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter

Reguleringsplanforslaget er sendt inn til Plan- og bygningsetaten med to alternativer. Ett med høyhus på 100 meter og ett med høyhus på 82 meter, begge med samme antall kvadratmeter. Begge alternativene er like med unntak av høyde og bredde på høyhuset. De to planalternativene er illustrert med forskjellig materialbruk i fasaden, med tre og tegl, og kan brukes på begge alternativene.

Illustrasjon av Nordisk lys på 82 meter sett fra Christian Fredriks plass.

Planalternativ 2: 82 m Foto: Reiulf Ramstad Arkitekter

Arbeidet med Nye Oslo S startet i 2006

Prosjektet har pågått siden 2006, i første omgang drevet frem av Tor Saghaug, Trond Rusten og Per Atle Tufte. De siste 10 årene har Ellen Haug og Rune Breivik jobbet med prosjektet, først sammen med de tre førstnevnte og etter hvert som prosjektledere. Den siste tiden har Kristin Haug Lund vært prosjektansvarlig.

Hvordan kan man jobbe med et prosjekt over så lang tid?

Det har vært mange ulike plan- og utredningsfaser, både på grunn av krav fra Oslo kommune og interne behov i Jernbanefamilien. Prosjektet har også vært endret flere ganger underveis. Og i tillegg snakker vi jo om det mest sentrale punktet i Jernbane-Norge og vår aller største stasjon. Omtrent 25 % av alle togreisende går av, på eller bytter på Oslo S. Derfor har det vært behov for å forankre og avklare prosjektet med andre deler av Bane NOR.

Et sammensatt prosjekt

For oss i Bane NOR Eiendom er dette et sammensatt prosjekt med kombinasjon av stasjonsutvikling og kommersiell eiendomsutvikling. Det inkluderer utvikling av stasjonsarealene, kommersielle funksjoner på stasjonen, tilrettelegging for fremtidig utvidelse av jernbanetunnel og eiendomsutvikling med høyhuset Nordisk Lys.

Plan- og bygningsetaten har fra mai 2023 sagt at de vil vurdere å avslå å legge planforslaget ut til offentlig ettersyn, på grunn av hensynet til byen rundt. Når denne vurderingen ble gjort, var høyhuset 125 m høyt og hadde nylig gått ned fra 135 m. Siden mai 2023 har vi bearbeidet planforslaget for å i større grad hensynta byen rundt og belyse konsekvensene av planforslagene.

Gjennom dette håper vi at Plan- og bygningsetaten eller Byrådet er positiv til offentlig ettersyn, slik at vi kan få en diskusjon i offentligheten om utvikling av Oslo S og utnyttelse av potensialet sentralt i knutepunktet.

For oss er det viktigst å ha et prosjekt med tilstrekkelig størrelse og attraktivitet, som kan bære gjennomføringen av prosjektet totalt sett. Vi mener at tomten og omgivelsene tåler en slik fortetting og at det bør være mulig å komme frem til en løsning gjennom videre dialog. 

Ønsker du mer informasjon?

Ønsker du å vite mer om planforslaget og prosjektet, se gjennom vårt illustrasjonshefte for Nye Oslo S.


Publisert: 20. desember 2024 klokken 12:05