Rydder rundt Oslo S
På plassen foran jernbanehallen på Oslo S står en gedigen tiger i bronse. Rundt spretter Monica Andersen omkring på lette føtter i fjellstøvler. – I dag var det bra, sier hun og smiler.
Publisert: 3. november 2022 klokken 13:56
Oppdatert: 17. juli 2023 klokken 13:56
– I dag var det bra, sier hun og smiler.
Hva hun mener med det?
– Jo, det var mye søppel å plukke her. Det er jo bra. Det er best når vi har litt å gjøre, forklarer hun.
Med seg har hun en klype på en lang stang og en tralle med plastsekk på. Jobben hennes i dag er å plukke opp sneiper, sjokoladepapir og annet skrot som folk har slengt fra seg på plassen ved tigeren og fortauene omkring.
Hun er arbeidsleder i prosjektet «I jobb», også det drevet av Kirkens Bymisjon og delfinansiert av Bane NOR Eiendom. Nå rydder hun gatene rundt Oslo S og Oslo City. Det var ikke selvsagt at hun skulle komme seg i jobb noen gang. For 56 år gamle Monica Andersen oppsummerer historien sin slik:
– 80-tallet var amfetamin og hasj. 90-tallet var heroin. Jeg sluttet i 95.
Hun skjelver litt i stemmen når hun snakker om dette. For selv om det nå er mange år siden hun sluttet med heroin, så kommer følelsene fram.
En seier å være i jobb
– Jeg blir skjelven av å snakke om det. Men jeg vet helt sikkert at jeg aldri kommer til å sprekke, sier Andersen og smiler igjen.
Det var en seier. Hun forteller at hun i dag bor sammen med datteren sin, som nå er voksen, men som var nær ved å bli tatt fra henne den gangen på 90-tallet.
Det er også en seier at hun er i jobb nå. For Monica Andersen har ikke sluttet å ruse seg. Fremdeles drikker hun alkohol hver dag, og hun røyker hasj. Det er derfor ikke så mange stilinger å velge i for henne som lever i aktiv rus. Men jobbe gjør hun likevel, og innsatsen hun legger ned i «I jobb», tre dager i uken er viktig for henne og for alle som liker å ha det hyggelig omkring seg når de går i byen.
– Det er godt å jobbe for Kirkens Bymisjon. Det er en trygghet. Det er så viktig å møtes her og ha noe å gå til. Det gjør at vi føler oss som alle andre. Vi føler oss inkludert, sier hun.
Hun lever med rus, men Monica Andersen har en jobb å gå til.
– Det er godt å jobbe for Kirkens Bymisjon, sier hun.
Gjør livet stabilt
55 arbeidere er tilknyttet «I jobb». Arbeidsdagene er fire timer lange og fører til at mange av dem har fått et mer stabilt liv.
– Flere som tidligere ikke hadde noe fast sted å bo, klarer nå å bo i sin egen leilighet. De skatter av lønna som utbetales i kontanter hver dag. Dette er et reelt alternativ til rus, kriminalitet og prostitusjon, sier Ragnhild Hærem Østmo i Kirkens Bymisjon.
Monica Andersen smiler og hilser på folk som går forbi. Hun kjenner mange på gatene i Oslo sentrum og har flere av sine venner her. De hun jobber sammen med lever også med rus. Men kravet fra Kirkens Bymisjon er at de ansatte ikke er synlig ruset på jobb.
– Man kan ikke kreve at vi skal være rusfrie og vi kan ikke ruse oss på jobb. Men vi kan justere oss på forhånd, forklarer Andersen.
Som gruppeleder møter hun opp hos Kirkens Bymisjon klokka ni tre dager i uka.
– Jeg passer klokka og holder øye med de folka jeg har med. Holder flokken samlet. Folk er flinke og alle gjør jobben sin. Men man må være litt streng i løpet av arbeidsdagen, smiler hun. Litt psykolog hender det også hun må være, siden kollegene har vært gjennom en del prøvelser i livet, de også.
Denne kalde vintermorgenen er hun godt kledd i doble lag med ullundertøy og vinterjakke. Men hun klager ikke.
– Kaldt? Det er jo bare å ta på en ekstra stillongs, sier hun og plukker opp en tom kartong som har inneholdt sjokomelk og kaster den i sekken sin.
– Det er så mye søppel her. Dersom vi en dag ikke går ruta vår, merkes det at vi ikke har vært der.
En vinn-vinn situasjon for alle
Folk som ser ryddegjengen fra «I jobb» stopper ofte opp og roser innsatsen. Det er sånt som varmer.
– Og særlig i desember, da er det mange som stopper oss og sier at vi gjør en fantastisk jobb.
Like entusiastisk forteller hun om hva denne jobben betyr for henne.
– Den betyr alt. Absolutt alt. Den gjør at jeg har et stabilt liv.
– Det er så fantastisk at vi har de sponsorene vi har og at de gir oss penger for denne jobben, sier Monica Andersen.
Som samarbeidspartner med Kirkens Bymisjon har Bane NOR Eiendom og alle som ferdes på Oslo S minst like stor glede av innsatsen til Monica Andersen og kollegene hennes som holder gater og fortau rene «I jobb».
– De kostnadene vi har med dette ser ikke jeg på som sponsing. Kirkens Bymisjon utfører et oppdrag for oss. Og jeg tror vi får mer igjen for dette enn om vi hadde løst det på egen hånd. Dette er vinn-vinn for alle parter, sier Knut Øivind Ruud Johansen direktør stasjoner i Bane NOR Eiendom.
– Oslo S er blitt et bedre sted.
Publisert: 3. november 2022 klokken 13:56
Oppdatert: 17. juli 2023 klokken 13:56