Smarte bygg gir innsparinger i millionklassen for Bane NOR

Kontorlokaler er dyre. Derfor jobber vi i Bane NOR hele tiden med å optimalisere bruken av byggene våre. Det gir både miljøgevinster og innsparinger i millionklassen. Bak løsningen står kompetansehuset Capgemini og proptech-selskapet BLDNG.ai.

  • Oslo og omegn
  • Kontor

Publisert: 3. januar 2024 klokken 16:13

Fasade Bane NORs hovedkontor i Oslo

Bane NOR har montert egne skjermer for sanntidsrapportering i alle etasjer på hovedkontoret i Oslo. På den måten kan data brukes til å utnytte etasjer og møterom bedre, noe som har gjort det enklere å finne ledige møterom. Foto: BLDNG.ai

Kontinuerlig lastes det opp data fra hundrevis av sensorer i kontorlokalene våre. Capgemini bistår med å presentere sensordata fra dataplattformen til BLDNG.ai. Dataene analyseres og videresendes i sanntid til presentasjonslaget som Capgemini har bistått Bane NOR med å utvikle. Sammen med historiske data fra dataplattformen til BLDNG.ai gir dette et bedre beslutningsgrunnlag som sikrer optimal utnyttelse av kontorfasilitetene.

Mer datadrevne beslutninger

– Vi er lidenskapelig opptatt av bærekraft. Ikke bare jobber vi hele tiden for at flere skal velge tog, men vi ønsker også å gi våre ansatte en best mulig kontorhverdag. Proptech-løsningen fra BLDNG.ai optimaliserer bruken av våre lokaler, og gjør det enklere å ta de riktige beslutningene, sier Morten Stray Floberghagen, direktør for Jernbaneeiendom i Bane NOR.

– Vår rolle har vært å presentere data på en god måte fra alle byggsensorene hos Bane NOR, både i sanntid og for historisk analyse. Eiendomsforvalteren kan nå ta mer datadrevne beslutninger for optimal utnyttelse av etasjer og møterom. Løsningen gjør det enklere å sikre bærekraftig drift av bygget, sier Håkon Lenschow, sjefskonsulent i Capgemini.

Effektiv og proaktiv drift

– Bane NOR har forstått at et grønt skifte også krever et digitalt skifte. Prop tech-løsningen vår forenkler eiendomsdriften og optimaliserer arealer. Hver dag er vi med å skape bærekraftig vekst. Det er vi stolte av, sier Steffan Thorvaldsen, CEO i BLDNG.ai.

– Smarte bygg er også grønnere, og bidrar til at vi kan nå både bærekraftsmål og organisasjonens forretningsmål. Det handler rett og slett om en mer effektiv og proaktiv drift av våre bygg, sier Morten Stray Floberghagen i Bane NOR.

Det er montert egne skjermer for sanntidsrapportering i alle etasjer på hovedkontoret i Oslo som viser utnyttelse av etasjer og møterom. Dette har gjort det lettere å finne ledige møterom, og gir ansatte en enklere jobbhverdag.

Utsikt til innsikt

Allerede i 2019 begynte Bane NOR Eiendom å gjøre bygg smartere. Erfaringene så langt på hovedkontoret i Oslo har gitt besparelser i millionklassen – og lavere klimaavtrykk. Sensorer i mer enn 200 rom, soner og etasjer samler inn data om bruken av lokalene. Det har gjort det mulig å samlokalisere to enheter i Oslo. I neste fase vil vi vurdere å utvide løsningen til også å hente inn data på luftkvalitet og temperatur. Det vil gjøre det mulig å optimalisere inneklima og samtidig spare strøm.

Samfunnsnyttig oppdrag

Sensorer fra BLDNG.ai samler inn informasjon om bygg og kontorfasiliteter. Alt av data sendes til BLDNGs dataplattform, der de blir sammenstilt og analysert for å skape et bedre beslutningsgrunnlag for effektiv drift av kontorene. Dataene sendes deretter til Bane NORs datavarehus, som Capgemini er med og utvikler.

Intelligente bygg

Takket være sensordata fra BLDNG.ai vet vi nøyaktig hvor mange kontorplasser det er behov for i Oslo. Det har allerede resultert i at vi har kunnet slå sammen to kontorer. I tillegg vet vi hvor mange som pleier å være i de ulike etasjene og kan optimalisere bygget slik at de får en mest mulig jevn belastning. Resultatet er både redusert klimaavtrykk og sparte penger.

Løsningen gir innsikt i bruken av bygg og skaper gode opplevelser for brukere. Samtidig er det store gevinster å hente for leietagere og byggeiere. Vi er i gang med å utvide løsningen i Oslo. Neste lokasjon er Bergen, og i løpet av 2024 vurderes ytterligere utvidelse til Hamar og Trondheim.

– Vi skal bli blant de beste eiendomsselskapene i Norge på drift og forvaltning av eiendommene våre. Samarbeidet mellom BLDNG.ai, CAP og dyktige nøkkelpersoner i Bane NOR ser vi allerede nå gir oss store gevinster. Dette samarbeidet blir viktig i årene fremover for at vi i Bane NOR skal nå både våre bærekraftsmål og organisasjonens forretningsmål om en mer effektiv og proaktiv drift av våre bygg, sier Floberghagen. 


Skrevet av:

  • bldng.ai

Publisert: 3. januar 2024 klokken 16:13