Storslått utvikling i Paradis
– Mange hundre har nå sitt bosted i Paradis. Det som er ferdig bygget har blitt fantastisk flott. Vi har levert flotte utearealer, promenade langs sjøen, og ikke minst, all infrastruktur er under bakken, forteller Nicolay Schreuder, prosjektdirektør i Bane NOR Eiendom.
Tidligere godsområde forvandles
Et steinkast fra Stavanger sentrum utvikler Bane NOR Eiendom et område på 120 mål, som strekker seg over en kilometer fra nord til syd. Paradis-området var tidligere et godsområde. Da godsterminalen ble flyttet til Ganddal i 2008, var det forutsetningen at overflødig jernbaneareal skulle utvikles til boliger, kontor, service og handel og rekreasjonsformål.
– Status er at vi er i bygging og allerede har tatt i bruk en del arealer i syd, og at vi planlegger både næringsarealer og boliger i nord, sier Schreuder.
Utbyggingen startet i syd, og det er allerede bygget 200 boliger. Det gjenstår omtrent 40 boliger før Paradis Brygge står helt ferdig. Det er planlagt byggestart på ytterligere 150 boliger i 2024. I tillegg regulerer vi 500 nye boliger i den nordre delen av området.
Når det gjelder kontorarealer har det vært noe krevende å komme i gang. Totalt er det regulert 70.000 kvm, som tilsvarer arbeidsplasser for 3500 ansatte. I tillegg reguleres ytterligere 50.000 kvm i disse dager. Om 15-20 år vil kanskje så mange som 6000 personer ha sin kontorplass tett på Paradis stasjon.
Sentral beliggenhet
Særskilt for Paradis er den sentrale beliggenheten. Det er kort vei til alt, generøse grøntarealer mellom husene, sjøkontakt, nærhet til flotte rekreasjonsområder, og ikke minst egen togstasjon. Paradis stasjon er kun et stopp og 1500 meter fra Stavanger sentrum.
All parkering og infrastruktur er under bakken. Området vil dermed oppleves som bilfritt til tross for at man bare er en rusletur unna bykjernen.
Byutvikling: en utfordring og et privilegium
Byplanlegging er krevende og tålmodige prosesser. Mange har meninger om innhold, hva som er stygt eller pent, og om man skal bygge høyt eller lavt. Nytt teater, hovedkontor for Aker-selskapene og et såkalt folkebad har blitt vurdert på Paradis. Disse planene har modnet underveis, og blitt forkastet til fordel for noe annet.
Samtidig er det et privilegium å få jobbe med byutvikling og få delta i å forme sentrale tomter i en by.
– Når prosessene trekker voldsomt ut i tid, eller det går politikk i en sak, så føler man seg til tider maktesløs. Men, når man faktisk får se resultatet av det vi har planlagt, og smilet på de som flytter til et område der vi har hatt en rolle, ja da er det verdt det, påpeker Schreuder.