Offisiell åpning av "for those yet to be" av Nastja Säde Rönkkö

I løpet av høsten og vinteren 2020 vises kunst-vandreutstillingen for those yet to be (2016 - 2018) på stasjonene Fredrikstad, Ås, Moss og Oslo S i ulike perioder.

Det er første gang den finske billedkunstneren Nastja Säde Rönkkö vises i Norge. Hun har tidligere stilt ut ved anerkjente museer og gallerier i Finland, New York, Nederland og Australia. I 2019 vant hun prisen for Årets unge kunstner i Finland. Fra 1. september kan kunsten hennes oppleves i venterom på stasjonene langs Østfoldbanen.

Plan for vandreutstillingen langs Østfoldbanen: 

  • Fredrikstad stasjon 1. september - 29. oktober
  • Ås og Moss stasjon 1. november - 3. januar
  • Oslo S 4. januar - 1. mars 2021

Kunstverket tok tre år å lage og tok kunstneren på en reise over hele jordkloden. 27 steder som er varig endret eller ødelagt på grunn av menneskers handlinger, vises i kunstverket. Tsjernobyl, Amazonas, Grønland og Great Barrier Reef i Australia er noen av de mest kjente. Selv ble hun sjokkert over hvor mange ødelagte naturområder det var å velge i. Og det skremmende er at mange steder er de store ødeleggelsene nærmest usynlig, stedene fremstår som vakre i kunstverket. På hvert sted hun besøker ser vi henne gjøre en markering ved å holde opp en plakat med en kort tekst, en melding til kommende generasjoner.

 Nastja Säde Rönkkö sier dette om bakgrunnen for kunstverket og hvordan hun fikk idéen: 

– Det begynte da jeg leste en artikkel om Gold King Mine-katastrofen i Colorado i 2015. Enorme mengder avløpsvann som blant annet inneholdt giftige tungmetaller, ble ved et uhell sluppet ut i Animas-elva som ble farget knall guloransje av det oksiderte jernet. Det så spektakulært og vakkert ut på bilder, men var en forferdelig miljøkatastrofe som forgiftet både natur og jordbruksområder i stort omfang. Jeg holdt allerede på med et prosjekt med korte tekster som jeg skrev på papp-skilt av typen som brukes i demonstrasjoner. Jeg fikk en idé om at jeg ville lage en slags en-persons-demonstrasjon der jeg reiste med skiltene til ulike deler av verden og holdt dem opp foran steder der natur er blitt ødelagt som følge av menneskers inngrep. 

Les mer: romforkunst.no/prosjekter/for-those-yet-to-be